De juiste thin client technology kiezen

Thin client terminal services worden steeds geliefder bij bedrijven en overheidsinstanties. Maar voor de keuze van de juiste thin client technology is het belangrijk om al voor de evaluatie te weten hoe veel en welke thin client terminal services via thin client terminal server beschikbaar moeten zijn.

Kiezen van thin client terminal server en thin client terminal services

Thin client terminal services verbinden de gebruiker met een thin client terminal server, zodat centrale toepassingen en virtuele desktops kunnen worden gebruikt. De klassieke thin client terminal server gebruikt Remote Desktop Services, dus de thin client terminal server-service van Windows Server – of andere oplossingen; voor het beschikbaar maken van thin client terminal services dienen Citrix XenApp / XenDesktop en VMware Horizon.

Kiezen van de thin client technology

Essentiële evaluatiecriteria voor de selectie van de thin client technology worden gevormd door de kwaliteit van de Remote Management-oplossing en het gewenste beveiligingsniveau. De grootste potentiële besparingen die een thin client technology met thin client terminal server kan bieden ten opzichte van een pc, liggen ten slotte bij een blijvende verlaging van de beheerkosten dankzij de thin client terminal services met tot 70 procent. Het onderwerp beveiliging kan worden onderverdeeld in verbindingsveiligheid voor de thin client terminal server, netwerk en gegevens, USB-controle, gebruikersverificatie bij de thin client terminal services en beveiliging tegen diefstal.

Vereisten die de gebruiker stelt aan de thin client technology

Ook om rekening te houden met vereisten die de gebruiker stelt aan de thin client technology is vooraf grondig onderzoek nodig. Na evaluatie en keuze van thin client terminal server, thin client terminal services en de thin clients of zero clients moeten geselecteerde gebruikers uit typische gebruikersgroepen gedurende langere tijd met de thin client werken. Daarnaast moeten de thin client terminal server en de eindapparaten ook met de benodigde randapparatuur worden getest.

Uitrol van thin clients

Voor productief gebruik moeten thin client terminal server en netwerkinfrastructuur perfect functioneren. Anders riskeert het bedrijf negatieve gevolgen voor de gebruikersacceptatie voor de thin client terminal services. Voor een naadloze go-live is het verder belangrijk dat de gekozen thin client technology de mogelijkheid biedt van centrale voorconfiguratie aan de hand van hoofd- en subprofielen die ook op groepsbasis via het netwerk kunnen worden toegewezen. Deze eigenschap heeft bijvoorbeeld de IGEL Universal Management Suite (UMS), die bij elke thin client, zero client en softwarematige thin client van IGEL wordt meegeleverd.

Zero touch deployment maakt het verschil

Een thin client technology die zorgvuldig is gekozen en zichzelf na aansluiting op het netwerk zelfstandig aan de hand van centraal opgeslagen profielen configureert voor toegang tot thin client terminal services, tilt de flexibiliteit van de clientinfrastructuur naar een hoger niveau. Geen wonder dat bij de meeste bedrijven na de komst van de eerste thin client het aantal gestaag toeneemt. Dan weet het bedrijf dat de thin client terminal services via de thin client terminal server ook echt efficiënt naar de gebruiker worden gebracht. Een bewijs voor het succes van de thin client technology.